Τενοντίτιδα του ώμου - τι είναι και η νεότερη θεραπευτική αντιμετώπιση




Από τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Αθλητίατρο, Αναπληρωτή Διευθυντή της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Επιστημονικό συνεργάτης περιοδικού Shape, www.BrilakisOrthopaedics.gr

Η τενοντίτιδα του ώμου, τενοντίτιδα του υπερακάνθιου ή αλλιώς τενοντίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου όπως ονομάζεται ιατρικά, αφορά στην φλεγμονή του συγκεκριμένου τένοντα και προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση. Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία αναπτύσσεται συνήθως προοδευτικά και είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός.
Ο υπερακάνθιος βρίσκεται πάνω από την άρθρωση του ώμου όντας ένας εκ των τενόντων που αποτελούν το στροφικό πέταλο του ώμου. Συγκριτικά με τους υπόλοιπους, ο υπερακάνθιος τένοντας παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα τραυματισμών.

Η τενοντίτιδα του υπερακανθίου εμφανίζεται περισσότερο σε αθλητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αθλήματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών πάνω από το οριζόντιο επίπεδο (πχ. ρίψεις, πόλο, βόλεϊ, κολύμβηση). Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή με τις περιγραφικές ονομασίες "ώμος του τενίστα" και "ώμος του κολυμβητή".
Ποιοι παράγοντες προκαλούν τενοντίτιδα υπερακανθίου;

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την τενοντίτιδα του υπερακανθίου είναι οι παρακάτω:
• Υπερβολική ή έντονα επαναλαμβανόμενη φόρτιση του ώμου κατά την αθλητική δραστηριότητα
• Μεγάλης διάρκειας σωματική άσκηση που απαιτεί αυξημένη χρήση της άρθρωσης του ώμου
• Κακή τεχνική / κούραση
• Κακή στάση σώματος, συνήθως η κύφωση επηρεάζει την άρθρωση του ώμου
• Μυϊκή αδυναμία
• Μικρο-αστάθεια στον ώμο
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η τενοντίτιδα του υπερακανθίου;
Η τενοντίτιδα του υπερακανθίου εκδηλώνεται με πόνο και δυσκολία στην κίνηση τα οποία, συνήθως, σε κατάσταση ανάπαυσης υποχωρούν. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, ιδίως όταν η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται. Σε παραμελημένες περιπτώσεις, ο πόνος επιμένει ακόμα καιστην ανάπαυση ή στον ύπνο. Επίσης, ο πάσχων αισθάνεται αδυναμία στο άνω άκρο, ιδιαίτερα όταν αυτό απομακρύνεται από τον κορμό, κάτι που εμποδίζει και ταλαιπωρεί το άτομο στην εκτέλεση καθημερινών κινήσεων. Πολλές φορές ο πόνος μπορεί να αντανακλά στον αγκώνα, στον αυχένα ή στην ωμοπλάτη.
Διάγνωση τενοντίτιδας υπερακανθίου
Η διάγνωση της τενοντίτιδας του υπερακανθίου τίθεται από τον ορθοπαιδικό. Ο ειδικός ιατρός θα αξιολογήσει το ιστορικό του ασθενούς, τη συμπτωματολογία, καθώς και όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι το επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας, η ηλικία, οι απαιτήσεις του επαγγέλματος, κ.α. Στοχεύοντας στην ανάδειξη της σοβαρότητας της πάθησης, ο ασθενής, κατά τη διαγνωστική εξέταση, θα πραγματοποιήσει κινήσεις υπό την καθοδήγηση του γιατρού. Ανάλογα με το εύρος κίνησης και της λειτουργικότητας που θα παρατηρηθεί, ο εξειδικευμένος γιατρός θα ορίσει την κατάλληλη θεραπεία. Αν και η διάγνωση είναι κλινική, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται διάφορες εξετάσεις, όπως είναι η μαγνητική τομογραφία, η ακτινογραφία ή/και ο υπέρηχος για τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων.
Αντιμετώπιση τενοντίτιδας υπερακανθίου

Η τενοντίτιδα του υπερακανθίου αντιμετωπίζεται με συντηρητικές πρακτικές που περιλαμβάνουν:
• Αποφόρτιση, μείωση της δραστηριότητας, χρήση του άκρου κοντά στον κορμό.
• Μείωση ή τροποποίηση της αθλητικής δραστηριότητας
• Παγοθεραπεία
• Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
• Φυσιοθεραπευτικά μέσα
Χρόνιες περιπτώσεις τενοντίτιδας υπερακανθίου

Σε χρόνιες περιπτώσεις η χρήση αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP) έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση και ο αποκλεισμός άλλων παθήσεων, όπως η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ή/και οι ρήξεις του τένοντα που μπορεί λανθασμένα να αντιμετωπίζονται ως απλή τενοντίτιδα και μπορεί να χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση (αρθροσκόπηση ώμου). Η τενοντίτιδα του υπερακανθίου, δεν χρειάζεται ποτέ να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.


Πηγή: Capital.gr